מה עושה יועצת שינה ומדוע כדאי שתכירו את התחום
13.03.2022כארבעים אחוזים מן הילדים ובני הנוער סובלים מהפרעות שינה. הפרעות שינה באות לידי ביטוי בכמות ובאיכות השינה, אולם השפעתן מתרחבת ונוגעת בכל תחומי החיים, משפיעה על מצב הרוח, הריכוז, התפקוד, התזונה ותחומים נוספים. מרבית בעיות השינה מתפתחות בגיל צעיר, כבר בחודשים הראשונים של התינוק.
בעיות שינה נפוצות אצל תינוקות רכים, כאשר הורים רבים מניחים כי הבעיה תיפטר מאליה, אולם למעשה אי טיפול בבעיה עשוי להביא להחמרה שלה.
השפעת הפרעות שינה אצל תינוקות
עד לגיל חצי שנה כל קשיי ההירדמות והשינה של התינוק נחשבים לטבעיים ואינם בבחינת הפרעת שינה. על התינוק להסתגל לעולם ולסביבה, לשגרת החיים שלו, הוא זקוק להזנה בתדירות גבוהה במיוחד ובכל מקרה בחודשים הראשונים הוא יבלה שעות ארוכות בשינה לאורך היום, שינה אשר מסייעת בהתחזקות ובגדילה שלו. לאחר גיל חצי שנה מצופה מן התינוק להיות מסוגל להירדם בעצמו, לישון שנת לילה רציפה בת כחמש או שש שעות, וכן לישון במהלך היום שנת בוקר ושנת צהריים.
הפרעת שינה אצל תינוקות לאחר גיל לצי שנה תבוא לידי ביטוי בקשיי הירדמות, בהתעוררויות מרובות ובשינה לא רציפה, וצורך בסיוע בהירדמות מחדש בכל התעוררות. הפרעות השינה הללו עשויות לייצר תינוק נרגז ולא רגוע, התפרצויות של בכי, אדישות וישנוניות וחוסר תקשורת או תגובה לגירויים, לעורר אכילת יתר או אכילה בלתי מספקת, וליצור בעיות קשב וריכוז ובעיות התנהגותיות בעתיד.
איך ניתן לטפל בבעיות שינה אצל תינוקות?
יועצת שינה הוא מקצוע חדשני יחסי, אשר נועד לפתור בעיות שינה אצל תינוקות, כבר בשלבים המוקדמים, ובכך להביא לשיפור בתנאי ההתפתחות שלהם, הגדילה ואיכות החיים של הוריהם ושאר בני הבית.
ישנם הורים אשר בוחרים להתמודד עם הבעיה בעצמם, באמצעות כלים והמלצות ברשת וקריאת חומרים מקצועיים, יש מי שמאמינים ביצירת שגרה נוקשה ומוקפדת ככלי לפתרון בעיות התנהגותיות אצל תינוקות, לרבות בעיות שינה, יש מי שמשקיעים ברכישת מוצרי תינוקות שנועדו לסייע, החל ממובייל, מנורות לילה ועזרים אחרים, ויש מי שבוחרים לפנות לייעוץ מקצועי ולזכות לליווי והכוונה.
ייעוץ שינה הוא ליווי על ידי יועצת מוסמכת ומנוסה, אשר מטרתו היא הסדרת בעיות השינה אצל התינוק השבת הסדר טוב הביתה. חשוב לציין כי לכל בית ולכל הורה ההרגלים והמדיניות שלהם, ומטרת הייעוץ אינו לשפוט או לקבוע מדיניות שינה, כי אם להנחיל כללים ולספק כלים המותאמים לצרכי הבית ולגישה ההורית.
ניתן לשלב ייעוץ שינה גם בבתים בהם נהוגה לינה משותפת עם התינוק בחדר, לינה בחדר בשיתוף עם אחים נוספים או לינת התינוק במרחב פרטי משלו.
בין הכלים והשלבים המתבצעים בייעוץ שינה:
איתור הבעיה
לאחר היכרות עם ההורים, הקשבה לדבריהם והבנת הקושי, על יועצת השינה להבין מהי הסיבה לבעיה, ולמעשה מה מפריע לתינוק לישון שנת ישרים. כאמור, תינוק מגיל כחצי שנה הוא בעל מסוגלות להירדמות עצמאית ולשינה רציפה. תינוק בגיל הזה אינו זקוק לארוחת לילה, עבר את שלב הנפיחויות והגזים, ובהיעדר בעיה אחרת אמור ורצוי שיישן שנת לילה מלאה וטובה שתסייע להתפתחות שלו. במידה והתינוק מרבה להתעורר בלילות, מתקשה להירדם בכוחות עצמו, מגלה ערנות ורצון במשחק ובתשומת לב בשעות לא שעות ומשנה את סדר היום וההתנהלות בבית, מדובר באתגר ובבעיה שיש להבין את מקורותיה.
לפני הכל יש לשלול בעיה רפואית, דוגמת רגישות בבטן, כאבים הנובעים כתוצאה מצמיחה של השיניים, כאבי אוזניים ובעיות נוספות. בהמשך יש לבחון את סביבת השינה של התינוק: האם קיימים מוצרי תינוקות שעשויים להוות גורם מפריע? האם התאורה מותאמת ומספקת אווירת שינה? האם החדר מאוורר דיו, חמים דיו? האם מצע התינוק מותאם לו? בחינה של כל הגורמים, יצירת סביבת שינה מותאמת לחלוטין, המביאה בחשבון את כל צרכי התינוק, כמו גם יוצרת הפרדה מוחלטת בין מצב של ערות ומשחק למצב של שינה.
למשל, אם במהלך היום התינוק מונח בלול משחק, המכיל צעצועים, מוצרי תינוקות שנועדו למשוך את תשומת לבו ולגרות אותו למשחק ולתגובה, במועד המיועד לשינה, בין אם ביום או בלילה, לא מומלץ להניח אותו באותו המקום, אלא במיטת תינוק המשרה שלווה ונטולת גירויים, במטרה לסייע לו להבדיל ולהבין כי זה הזמן ללכת לישון.
כלים נוספים שמעניקות יועצות השינה נוגעים לתחום ההתנהגותי. גם תינוק רך בשנים מסגל לעצמו הרגלים, יוצר הקשר בין התנהגות לתוצאה וזקוק לגבולות, כאשר אלה מסייעים לו בפיתוח הרגלי שינה בריאים.
סיבות נוספות לבעיות בשינה עשויות להיות רגשיות, ומצריכות בינה של הקשר בין ההורה לילד, איתור של תלות יתר, חרדות וסיבות רבות נוספות.
לתת לילד לבכות?
אחת השיטות המסורתיות, ובמקרים רבים גם היעילות לטיפול בבעיות השינה של תינוקות רכים, היא השיטה שבבסיסה מניחה כי הצורך של הילד הוא בהצבת גבולות, ועל כן לאחר שעת השינה יש להניח לו להירדם בעצמו, גם במחיר של התעלמות מבכי. אכן נמצא כי ילד שבוכה לבדו במיטתו לאורך זמן, בסופו של דבר ילמד כי הבכי אינו מביא עמו את תשומת הלב הרצויה, יירגע וילמד להירדם בכוחות עצמו. יחד עם זאת, מחקרים מצאו כי בשיטה זו היד ילמד גם שאין לו על מי לסמוך, יפתח בעיות של חוסר ביטחון עצמי, קושי בתקשורת רגשית ובעיות של אמון. השיטה בבניית הרגלי שינה נכונים של תינוק אינה הזנחתו, כי אם הבנה של צרכיו ומתן מענה אליהם.
האם ניתן לעשות את זה לבד?
כמו בכל תחומי השירות, יהיו מי שיעדיפו לנסות ולפתור את הבעיה באופן עצמאי ויהיו מי שיבחרו בליווי של בעלת מקצוע מנוסה בעלת כלים וידע. ההחלטה של הורים רבים שמתלבטים אם לשלב יועצת שינה היא החלטה כלכלית, וכן הגישה המסורתית שאומרת שדורות של הורים הסתדרו ללא יועצת שינה, ואולי מדובר למעשה בפינוק של ההורים במאה העשרים ואחת. למען ההגינות חשוב לציין, כי הרבה דברים שנפתרו ללא סיוע מקצוע בדורות שקדמו לנו, נפתרו למראית עין בלבד, הותירו אחריהם צלקות ובעיקר הותירו הורים עייפים ומתוסכלים שמתקשים ליצור קשר של אמון וביטחון עם ילדיהם. אין משמעות הדבר כי כל הורה זקוק לשירות האמור, וחשוב לזכור כי לפני הכל יש להבין את היקף הבעיה ואת השפעתה על החיים ועל הנוכחים בבית.
במידה והבעיה ניכרת ואינה נפתרת מאליה, או בניסיונות הביתיים ליצור לתינוק סביבת שינה רגועה, בעזרת מוצרי תינוקות מותאמים וכלים נוספים, מומלץ להעמיק בנושא וללמוד אתו, בטרם מנסים לייצר פתרונות ביתיים מהירים. חשוב לזכור כי לצד ההורים העייפים והמתוסכלים קיימים גם אחים לעתים, שהבעיה משפיעה אף עליהם, וכן שהתינוק עצמו שמתקשה בשינה ותלוי תלות מוחלטת בהוריו בכדי לישון, סובל אף הוא.
ניתן לקרוא ספרות מקצועית בנושא, ללמוד על הסיבות לשמן ייתכן והתינוק מתקשה לישון, על תכניות טיפול ופתרונות אפשריים, ולקבוע תכנית מותאמת אישית לתינוק, על פי אפיון הצרכים וזיהוי הבעיה ככל שניתן בכלים עצמאיים. עם היציאה לדרך הדבר החשוב ביותר הוא התמדה ועקביות. כבר בגיל חודשים ספורים התינוק ידע לזהות חולשה ולחץ אצל ההורים, וידע גם להגיב אליהם. הקפדה על סדר יום קבוע, שמירה על הרגלים, סביבת שינה מותאמת ותגובות עקביות להתעוררות ולבכי תביא לשיפור ולתוצאות כבר בזמן קצר.
יועצות השינה המקצועיות יביאו ידע וכלים שיחתרו לאחוזי הצלחה גבוהים בזמן טיפול קצר, ומי שידו משגת יוכל להסתייע בכלים שיינתנו על ידם לטיפול בבעיה באופן היעיל ביותר, וגם לאחר מכן, כחלק מגישה וכלים לפתרון בעיות התנהגותיות עם תינוקות וילדים צעירים בשנים.
איך לבחור יועצת שינה?
הדרך הטובה ביותר לבחור כל איש מקצוע, בכל תחום, וכמובן יועצת שינה, היא על בסיס המלצות. לרוב אמהות צעירות מצויות בקשרים עם אמהות צעירות אחרות, במעונות היום, בטיפת חלב, במרכזי פעילות לקטנטנים ועוד. הדרך הטובה ביותר למצוא פתרון ולקבל המלצות על יועצת שינה מעולה בתחומה מן הסביבה הגאוגרפית, היא ליצור שיח, לשתף בבעיה ולשאול. ניתן לשאול ולהיוועץ גם באחיות טיפת חלב, שבוודאי ידעו לסייע בהמלצה ראשונית לטיפול, ובמידה וזה לא יצלח בהפניה ליועצת שינה מתאימה.
דרך נוספת ויעילה ביותר לקבלת המלצות על יועצת שינה, גן, מוצרי תינוקות ולמעשה כל שירות או מוצר נדרש, הן קבוצות של אמהות ברשתות החברתיות, תוך מיקוד על עיר המגורים. ברשת ניתן למצוא קבוצות יזומות של אמהות במרבית הערים בישראל, בהן אלפי אמהות חולקות מניסיונן ומחוויותיהן, ומסייעות זו לזו בפתרונות ובהמלצות.
מהו תהליך הליווי וכמה זמן הוא אורך?
ליווי וייעוץ של יועצת הנקה יכלול שיח ראשוני עם ההורים והיכרות עם הבעיה, תצפית על התינוק במספר מצבים שונים, ייעוץ להורים שיכלול בניית סדר יום, קביעת שעות שינה ויצירת שגרה לתינוק, ליווי טלפוני וייעוץ תוך מעקב אחר ההתקדמות ומתן מענה לאתגרם וקשיים שעולים תוך כדי התהליך. אורך הליווי עשוי לארוך ימים אחדים ויכול להימשך מספר שבועות. הדבר החשוב הוא התאמה מלאה לצורך של המשפחה, זמינות ונגישות של היועצת ומתן מענה גם לאתגרים ובעיות שלא נצפו מראש.
ייעוץ שינה- מימון והחזרים
שירות ייעוץ הנקה הוא שירות פרטי אשר אינו נכלל בסל הבריאות. יחד עם זאת, מבוטחים בביטוחים המשלימים של קופות החולים עשויים להיות זכאים להחזר בגין השירות, בהתאם לתנאי הפוליסה ועל פי תקרת ההחזר המקסימלית הנכללת בפוליסה.
הורים רבים מקדישים זמן וכסף רב, על פעילויות, שירותים, מוצרי תינוקות ושלל דברים לאחר הלידה, אולם מתקשים לייצר לעצמם שגרה ולהקל על הקושי הכרוך באובדן של שעות השינה לתקופה ממושכת, ובשליטה המוחלטת של התינוק על סדר היום של כל בני המשפחה. הורים צעירים מתארים סיטואציות בהם האחים הגדולים מתקשים להזמין חברים הביתה או אפילו לצפות בטלוויזיה או להאזין למוזיקה, על מנת שלא להפריע לתינוק כאשר הוא נרדם, בכל שעה שהיא, מתוך הידיעה כי קיים קושי של ממש להרדימו מחדש. קושי נוסף הוא של ההורים חסרי השינה הסדירה לתפקוד במקום העבודה ויצירת אווירה של לחת בבית.
ייעוץ שינה מקצועי על ידי יועצת שינה עשוי להביא להקלה של ממש ולשיפור איכות החיים בבית, וכבר בתוך ימים ספורים ניתן לראות תוצאות. תינוק בן חצי שנה ומעלה עשוי לישון שנת לילה רציפה בת למעלה מעשר שעות, וגם במידה והוא מתעורר מכל סיבה שהיא, המטרה היא להביאו לכדי מצב בו יוכל להירדם בעצמו בתוך זמן קצר, וללא כל תלות בהוריו, או בכל גורם חיצוני אחר, מה שהופך את הסיוע והשירות לחשוב ולמשתלם עבור משפחות רבות.
כארבעים אחוזים מן הילדים ובני הנוער סובלים מהפרעות שינה. הפרעות שינה באות לידי ביטוי בכמות ובאיכות השינה, אולם השפעתן מתרחבת ונוגעת בכל תחומי החיים, משפיעה על מצב הרוח, הריכוז, התפקוד, התזונה ותחומים נוספים. מרבית בעיות השינה מתפתחות בגיל צעיר, כבר בחודשים הראשונים של התינוק.
בעיות שינה נפוצות אצל תינוקות רכים, כאשר הורים רבים מניחים כי הבעיה תיפטר מאליה, אולם למעשה אי טיפול בבעיה עשוי להביא להחמרה שלה.
השפעת הפרעות שינה אצל תינוקות
עד לגיל חצי שנה כל קשיי ההירדמות והשינה של התינוק נחשבים לטבעיים ואינם בבחינת הפרעת שינה. על התינוק להסתגל לעולם ולסביבה, לשגרת החיים שלו, הוא זקוק להזנה בתדירות גבוהה במיוחד ובכל מקרה בחודשים הראשונים הוא יבלה שעות ארוכות בשינה לאורך היום, שינה אשר מסייעת בהתחזקות ובגדילה שלו. לאחר גיל חצי שנה מצופה מן התינוק להיות מסוגל להירדם בעצמו, לישון שנת לילה רציפה בת כחמש או שש שעות, וכן לישון במהלך היום שנת בוקר ושנת צהריים.
הפרעת שינה אצל תינוקות לאחר גיל לצי שנה תבוא לידי ביטוי בקשיי הירדמות, בהתעוררויות מרובות ובשינה לא רציפה, וצורך בסיוע בהירדמות מחדש בכל התעוררות. הפרעות השינה הללו עשויות לייצר תינוק נרגז ולא רגוע, התפרצויות של בכי, אדישות וישנוניות וחוסר תקשורת או תגובה לגירויים, לעורר אכילת יתר או אכילה בלתי מספקת, וליצור בעיות קשב וריכוז ובעיות התנהגותיות בעתיד.
איך ניתן לטפל בבעיות שינה אצל תינוקות?
יועצת שינה הוא מקצוע חדשני יחסי, אשר נועד לפתור בעיות שינה אצל תינוקות, כבר בשלבים המוקדמים, ובכך להביא לשיפור בתנאי ההתפתחות שלהם, הגדילה ואיכות החיים של הוריהם ושאר בני הבית.
ישנם הורים אשר בוחרים להתמודד עם הבעיה בעצמם, באמצעות כלים והמלצות ברשת וקריאת חומרים מקצועיים, יש מי שמאמינים ביצירת שגרה נוקשה ומוקפדת ככלי לפתרון בעיות התנהגותיות אצל תינוקות, לרבות בעיות שינה, יש מי שמשקיעים ברכישת מוצרי תינוקות שנועדו לסייע, החל ממובייל, מנורות לילה ועזרים אחרים, ויש מי שבוחרים לפנות לייעוץ מקצועי ולזכות לליווי והכוונה.
ייעוץ שינה הוא ליווי על ידי יועצת מוסמכת ומנוסה, אשר מטרתו היא הסדרת בעיות השינה אצל התינוק השבת הסדר טוב הביתה. חשוב לציין כי לכל בית ולכל הורה ההרגלים והמדיניות שלהם, ומטרת הייעוץ אינו לשפוט או לקבוע מדיניות שינה, כי אם להנחיל כללים ולספק כלים המותאמים לצרכי הבית ולגישה ההורית.
ניתן לשלב ייעוץ שינה גם בבתים בהם נהוגה לינה משותפת עם התינוק בחדר, לינה בחדר בשיתוף עם אחים נוספים או לינת התינוק במרחב פרטי משלו.
בין הכלים והשלבים המתבצעים בייעוץ שינה:
איתור הבעיה
לאחר היכרות עם ההורים, הקשבה לדבריהם והבנת הקושי, על יועצת השינה להבין מהי הסיבה לבעיה, ולמעשה מה מפריע לתינוק לישון שנת ישרים. כאמור, תינוק מגיל כחצי שנה הוא בעל מסוגלות להירדמות עצמאית ולשינה רציפה. תינוק בגיל הזה אינו זקוק לארוחת לילה, עבר את שלב הנפיחויות והגזים, ובהיעדר בעיה אחרת אמור ורצוי שיישן שנת לילה מלאה וטובה שתסייע להתפתחות שלו. במידה והתינוק מרבה להתעורר בלילות, מתקשה להירדם בכוחות עצמו, מגלה ערנות ורצון במשחק ובתשומת לב בשעות לא שעות ומשנה את סדר היום וההתנהלות בבית, מדובר באתגר ובבעיה שיש להבין את מקורותיה.
לפני הכל יש לשלול בעיה רפואית, דוגמת רגישות בבטן, כאבים הנובעים כתוצאה מצמיחה של השיניים, כאבי אוזניים ובעיות נוספות. בהמשך יש לבחון את סביבת השינה של התינוק: האם קיימים מוצרי תינוקות שעשויים להוות גורם מפריע? האם התאורה מותאמת ומספקת אווירת שינה? האם החדר מאוורר דיו, חמים דיו? האם מצע התינוק מותאם לו? בחינה של כל הגורמים, יצירת סביבת שינה מותאמת לחלוטין, המביאה בחשבון את כל צרכי התינוק, כמו גם יוצרת הפרדה מוחלטת בין מצב של ערות ומשחק למצב של שינה.
למשל, אם במהלך היום התינוק מונח בלול משחק, המכיל צעצועים, מוצרי תינוקות שנועדו למשוך את תשומת לבו ולגרות אותו למשחק ולתגובה, במועד המיועד לשינה, בין אם ביום או בלילה, לא מומלץ להניח אותו באותו המקום, אלא במיטת תינוק המשרה שלווה ונטולת גירויים, במטרה לסייע לו להבדיל ולהבין כי זה הזמן ללכת לישון.
כלים נוספים שמעניקות יועצות השינה נוגעים לתחום ההתנהגותי. גם תינוק רך בשנים מסגל לעצמו הרגלים, יוצר הקשר בין התנהגות לתוצאה וזקוק לגבולות, כאשר אלה מסייעים לו בפיתוח הרגלי שינה בריאים.
סיבות נוספות לבעיות בשינה עשויות להיות רגשיות, ומצריכות בינה של הקשר בין ההורה לילד, איתור של תלות יתר, חרדות וסיבות רבות נוספות.
לתת לילד לבכות?
אחת השיטות המסורתיות, ובמקרים רבים גם היעילות לטיפול בבעיות השינה של תינוקות רכים, היא השיטה שבבסיסה מניחה כי הצורך של הילד הוא בהצבת גבולות, ועל כן לאחר שעת השינה יש להניח לו להירדם בעצמו, גם במחיר של התעלמות מבכי. אכן נמצא כי ילד שבוכה לבדו במיטתו לאורך זמן, בסופו של דבר ילמד כי הבכי אינו מביא עמו את תשומת הלב הרצויה, יירגע וילמד להירדם בכוחות עצמו. יחד עם זאת, מחקרים מצאו כי בשיטה זו היד ילמד גם שאין לו על מי לסמוך, יפתח בעיות של חוסר ביטחון עצמי, קושי בתקשורת רגשית ובעיות של אמון. השיטה בבניית הרגלי שינה נכונים של תינוק אינה הזנחתו, כי אם הבנה של צרכיו ומתן מענה אליהם.
האם ניתן לעשות את זה לבד?
כמו בכל תחומי השירות, יהיו מי שיעדיפו לנסות ולפתור את הבעיה באופן עצמאי ויהיו מי שיבחרו בליווי של בעלת מקצוע מנוסה בעלת כלים וידע. ההחלטה של הורים רבים שמתלבטים אם לשלב יועצת שינה היא החלטה כלכלית, וכן הגישה המסורתית שאומרת שדורות של הורים הסתדרו ללא יועצת שינה, ואולי מדובר למעשה בפינוק של ההורים במאה העשרים ואחת. למען ההגינות חשוב לציין, כי הרבה דברים שנפתרו ללא סיוע מקצוע בדורות שקדמו לנו, נפתרו למראית עין בלבד, הותירו אחריהם צלקות ובעיקר הותירו הורים עייפים ומתוסכלים שמתקשים ליצור קשר של אמון וביטחון עם ילדיהם. אין משמעות הדבר כי כל הורה זקוק לשירות האמור, וחשוב לזכור כי לפני הכל יש להבין את היקף הבעיה ואת השפעתה על החיים ועל הנוכחים בבית.
במידה והבעיה ניכרת ואינה נפתרת מאליה, או בניסיונות הביתיים ליצור לתינוק סביבת שינה רגועה, בעזרת מוצרי תינוקות מותאמים וכלים נוספים, מומלץ להעמיק בנושא וללמוד אתו, בטרם מנסים לייצר פתרונות ביתיים מהירים. חשוב לזכור כי לצד ההורים העייפים והמתוסכלים קיימים גם אחים לעתים, שהבעיה משפיעה אף עליהם, וכן שהתינוק עצמו שמתקשה בשינה ותלוי תלות מוחלטת בהוריו בכדי לישון, סובל אף הוא.
ניתן לקרוא ספרות מקצועית בנושא, ללמוד על הסיבות לשמן ייתכן והתינוק מתקשה לישון, על תכניות טיפול ופתרונות אפשריים, ולקבוע תכנית מותאמת אישית לתינוק, על פי אפיון הצרכים וזיהוי הבעיה ככל שניתן בכלים עצמאיים. עם היציאה לדרך הדבר החשוב ביותר הוא התמדה ועקביות. כבר בגיל חודשים ספורים התינוק ידע לזהות חולשה ולחץ אצל ההורים, וידע גם להגיב אליהם. הקפדה על סדר יום קבוע, שמירה על הרגלים, סביבת שינה מותאמת ותגובות עקביות להתעוררות ולבכי תביא לשיפור ולתוצאות כבר בזמן קצר.
יועצות השינה המקצועיות יביאו ידע וכלים שיחתרו לאחוזי הצלחה גבוהים בזמן טיפול קצר, ומי שידו משגת יוכל להסתייע בכלים שיינתנו על ידם לטיפול בבעיה באופן היעיל ביותר, וגם לאחר מכן, כחלק מגישה וכלים לפתרון בעיות התנהגותיות עם תינוקות וילדים צעירים בשנים.
איך לבחור יועצת שינה?
הדרך הטובה ביותר לבחור כל איש מקצוע, בכל תחום, וכמובן יועצת שינה, היא על בסיס המלצות. לרוב אמהות צעירות מצויות בקשרים עם אמהות צעירות אחרות, במעונות היום, בטיפת חלב, במרכזי פעילות לקטנטנים ועוד. הדרך הטובה ביותר למצוא פתרון ולקבל המלצות על יועצת שינה מעולה בתחומה מן הסביבה הגאוגרפית, היא ליצור שיח, לשתף בבעיה ולשאול. ניתן לשאול ולהיוועץ גם באחיות טיפת חלב, שבוודאי ידעו לסייע בהמלצה ראשונית לטיפול, ובמידה וזה לא יצלח בהפניה ליועצת שינה מתאימה.
דרך נוספת ויעילה ביותר לקבלת המלצות על יועצת שינה, גן, מוצרי תינוקות ולמעשה כל שירות או מוצר נדרש, הן קבוצות של אמהות ברשתות החברתיות, תוך מיקוד על עיר המגורים. ברשת ניתן למצוא קבוצות יזומות של אמהות במרבית הערים בישראל, בהן אלפי אמהות חולקות מניסיונן ומחוויותיהן, ומסייעות זו לזו בפתרונות ובהמלצות.
מהו תהליך הליווי וכמה זמן הוא אורך?
ליווי וייעוץ של יועצת הנקה יכלול שיח ראשוני עם ההורים והיכרות עם הבעיה, תצפית על התינוק במספר מצבים שונים, ייעוץ להורים שיכלול בניית סדר יום, קביעת שעות שינה ויצירת שגרה לתינוק, ליווי טלפוני וייעוץ תוך מעקב אחר ההתקדמות ומתן מענה לאתגרם וקשיים שעולים תוך כדי התהליך. אורך הליווי עשוי לארוך ימים אחדים ויכול להימשך מספר שבועות. הדבר החשוב הוא התאמה מלאה לצורך של המשפחה, זמינות ונגישות של היועצת ומתן מענה גם לאתגרים ובעיות שלא נצפו מראש.
ייעוץ שינה- מימון והחזרים
שירות ייעוץ הנקה הוא שירות פרטי אשר אינו נכלל בסל הבריאות. יחד עם זאת, מבוטחים בביטוחים המשלימים של קופות החולים עשויים להיות זכאים להחזר בגין השירות, בהתאם לתנאי הפוליסה ועל פי תקרת ההחזר המקסימלית הנכללת בפוליסה.
הורים רבים מקדישים זמן וכסף רב, על פעילויות, שירותים, מוצרי תינוקות ושלל דברים לאחר הלידה, אולם מתקשים לייצר לעצמם שגרה ולהקל על הקושי הכרוך באובדן של שעות השינה לתקופה ממושכת, ובשליטה המוחלטת של התינוק על סדר היום של כל בני המשפחה. הורים צעירים מתארים סיטואציות בהם האחים הגדולים מתקשים להזמין חברים הביתה או אפילו לצפות בטלוויזיה או להאזין למוזיקה, על מנת שלא להפריע לתינוק כאשר הוא נרדם, בכל שעה שהיא, מתוך הידיעה כי קיים קושי של ממש להרדימו מחדש. קושי נוסף הוא של ההורים חסרי השינה הסדירה לתפקוד במקום העבודה ויצירת אווירה של לחת בבית.
ייעוץ שינה מקצועי על ידי יועצת שינה עשוי להביא להקלה של ממש ולשיפור איכות החיים בבית, וכבר בתוך ימים ספורים ניתן לראות תוצאות. תינוק בן חצי שנה ומעלה עשוי לישון שנת לילה רציפה בת למעלה מעשר שעות, וגם במידה והוא מתעורר מכל סיבה שהיא, המטרה היא להביאו לכדי מצב בו יוכל להירדם בעצמו בתוך זמן קצר, וללא כל תלות בהוריו, או בכל גורם חיצוני אחר, מה שהופך את הסיוע והשירות לחשוב ולמשתלם עבור משפחות רבות.