הצג הכל

משלוח חינם בקנייה ב- 250 ₪ ומעלה | 09-9510100

פחדים אצל ילדים הם לרוב תופעה טבעית ורצויה המעידה על יכולת התמודדות של הילד מול דבר המאיים עליו, כאשר הילד מביע חשש או פחד ממשהו שעלול לפגוע או להכאיב לו אנו מבינים כי יש לו תגובות רצויות וחשובות להתפתחותו התקינה ולתחושת עצמאות ושליטה על מיומנויות העוזרות לו להתמודד . פחד מטיפול רפואי יכול להיות בכל הגילאים, כבר בגילאים קטנים כאשר ההורים מגיעים למרפאה בעגלות או טיולונים ואף בגילאי התבגרות מאוחרים שהם עצמאים יותר. לפניכם מספר נקודות חשובות שיוכלו לעזור לילדכם להתמודד עם הפחד:

פחד ילדים מטיפול רפואי:

פחד מטיפול רפואי יכול להיות ברמות שונות. לפעמים גם אצל מבוגרים הפחד הוא הגורם שמונע מהם לפעול ולתפקד, אצל ילדים תופעה זו היא אף יותר נפוצה ועלולה להיות מורכבת יותר וזאת בשל הדמיון העשיר של הילדים המזין את הפחד, הקושי בויסות התחושות והתלות של הילד בהוריו. ילדים המפחדים מטיפול רפואי עלולים להגיב בצורות שונות כבר מעצם הידיעה שעליהם להגיע לרופא או כשהם נוכחים כשההורים קבועים תור. לרוב ילדים הסובלים מפחד שכזה יסרבו להגיע עם ההורים למרפאה ויביעו התנגדות לשיתוף פעולה, כמו כן אם נדרשת פעולה רפואית כמו צילומים או זריקות הם יביעו פחד מוחשי יותר ע”י התנהגויות כמו בכי, התפרצות ואף התנהגויות חריגות יותר, במידה והפחד הוא קיצוני הוא עלול אף לשבש את התפקוד היומיומי ולפגוע באיכות חיי הילדים.  אפשר להתמודד עם פחד זה בדרכים רבות ושונות שנפרט בהמשך אך באופן כללי חשוב לשדר לילדים בטחון ולהגיע לבדיקה נינוחים אם ע”י לקיחתם עם טיולונים כך שהם רגועים יותר במושב המוכר להם, ע”י עזרים אחרים כמו בובות ומשחקים ועוד.

פחד מזריקות ומחטים:

כמבוגרים לרוב גם כשאנו מפחדים אנו מסוגלים להתגבר על הפחד כיוון שאנו מבינים את החשיבות של הבריאות, אצל ילדים הדבר שונה, זריקה משמעותה פלישה לתחום האישי של הילד דבר המאיים ללא הבנת המשמעות הבריאותית של כך. ילדים הפוחדים ממחטים חווים חרדה בלתי נשלטת לעיתים רק מהדיבור על כך, לעיתים הפחד מזריקות ומחטים נוצר מאירוע שהיה מלווה בשימוש במחטים, ולכן מראה המחט מסמלת עבורו את האירוע הקשה ויש תחושות קשות ופחד שאלו יחזרו. גם בדיקות אחרות עלולות לעורר אצל הילד תחושות קשות למשל  צילומים רפואיים המצריכים את הילד לשכב על משטח קר ומנוכר דבר המעצים את הפחד ואת הדמיון של הילד, במקרים כאלה ניתן להתייעץ עם הצוות הרפואי ולבדוק אפשרות לבצע את הצילום כאשר הילדים נשארים לשבת בתוך טיולונים המוכרים להם.

 

התסמינים של פחד מטיפול רפואי:

  • תסמינים גופניים- ביטוי הפחדים ע”י  עלייה בלחץ הדם ודופק הלב, כאבים גופניים שונים כמו: כאבי ראש, כאבי בטן, וכן חולשה. במידה ומדובר על ילדים בגילאים קטנים הם לרוב יביעו התנגדות לעזוב את העגלות או טיולונים.
  • תסמינים מחשבתיים- מחשבות דאגה, מחשבות שליליות וקשיי ריכוז או זיכרון.
  • תסמינים רגשיים- ביטוי פחד מדברים שונים, ביטויי מצוקה וחוסר אונים.
  • תסמינים התנהגותיים- התנהגויות הימנעות כמו סירוב להשתתף בפעילות חברתיות, היצמדות להורים, עיסוק בשאלות על המצב והעתיד. במקרים קיצוניים גם תסכול, התנהגות אלימה או קשיי שינה והירדמות.

 

איך נעזור לילדנו להתמודד עם פחד מטיפול רפואי?

חשוב להיות קשובים להתבטאויות של הילד ולנסות להבין איך הוא מתבונן על העולם. תפקיד המבוגר קריטי, הוא יכול ליצור תחושת ביטחון ע”י הכרה בפחדיו או להיפך לפגוע עוד יותר בתחושות הילד ולהשאיר אותו חסר אונים ע”י זלזול בפחדיו. יחד עם זאת לא כדאי להזדהות יתר על המידה עם פחדיו שכן זה משקף לילד שאכן יש על מה לפחד. 

  • כדי להפחית כמה שיותר את הפחד ניתן לאפשר לילד להישאר בסביבה המוכרת לו או להביא איתו חפץ שמרגיע אותו, למשל ילדים המגיעים לטיפול בעגלות או טיולונים, אפשר לבדוק עם הצוות הרפואי אם לטפל בהם כשהם ישובים על מנת לא להלחיץ אותם.
  • חשוב לשדר לילד רוגע לפני הבדיקה, כדאי להגיע איתו זמן מה לפני מועד הבדיקה, להתרגל ולהכיר את המקום, אם הילדים עדיין בגיל קטן כדאי להגיע איתם ע”י טיולונים כדי שיהיו רגועים ונינוחים בתוכם ויישארו רגועים במהלך הבדיקה.
  • כדאי להכין את הילד לגבי מה שהולך להיות, כאשר הילד יודע בדיוק מה מצפה לו זה מפחית את הפחד, יש לתת לילד מידע ענייני לגבי הבדיקה ולמנוע ממנו הפתעות לא נעימות. 
  • לאחר הבדיקה כדאי לחבק ולנחם את ילדכם, אפשרו לו להביע תחושות שליליות וחיזקו אותו במילים חיוביות  על התנהגותו במהלך הבדיקה. לעיתים ילדים קטנים מאוד עייפים לאחר הבדיקה בשל הפחד שלפני, אפשרו להם לנוח, לא משנה אם הם נרדמים בתוך טיולונים או במיטה תנו להם את הזמן להרפות ולהירגע. 
  • אפשר להשתמש בטכניקות הרפייה על מנת להרגיע את המתח הגופני בזמן הבדיקה, אפשר לעשות עם הילד ביחד נשימות עמוקות וארוכות. אם הילד קטן יותר אפשר להרגיע אותו ע”י עזרים כמו בועות סבון, כדור גומי לחיץ וכדומה.

 

איך נדע לזהות כשפחד הופך לחרדה הדורשת טיפול?

כאמור פחד הוא נורמאלי וטבעי אצל ילדים, אך במקרים בהן הפחד הוא קיצוני הגורם למצוקה או מפריע לפעילות השוטפת והיומיומית של הילד נראה כי מדובר על חרדה הדורשת טיפול. ילדים עם חרדות יכולים להיות עם דאגות מוגזמות ופחדים קיצוניים הגורמים להם לסבל רב ולחוסר תפקוד, מצב כזה דורש ייעוץ רפואי וטיפול מקצועי המתאים לילד.

 

אתר מאובטח
שליחויות מהירות
רשת בפריסה ארצית
מחירים אטרקטיביים
מותגים מובילים
ייעוץ וליווי בתהליך הרכישה

הרשמה / התחברות

או
1