הצג הכל

משלוח חינם בקנייה ב- 250 ₪ ומעלה | 09-9510100

 

אינטליגנציה רגשית היא היכולת לבטא ולהביע רגשות בהתאם לגיל. ישנם ילדים בעלי אינטליגנציה רגשית מפותחת במיוחד אף מעבר לגילם וישנם ילדים אשר יכולים להיות מאוד חכמים ומפותחים בתחומים אחרים כמו שפה ומוטוריקה אך האינטליגנציה הרגשית שלהם נמוכה.

 

מהי אינטליגנציה רגשית ולמה היא חשובה כ”כ?

אינטליגנציה רגשית היא אינטראקציה בריאה ותקינה בין המערכת הרגשית למערכת הקוגניטיבית. היחס הוא הדדי וכל תחום משפיע על התפתחותו של התחום השני: הבנה השכלית והחשיבה הרציונלית מגויסת עבור עולם הרגש כמו פתרון בעיות רגשיות ובעיות בין- אישיות, וכן להיפך: יכולת הביטוי והבנת הרגשות והתחושות משפיעה על היכולת הלימודית ומפתחת את החשיבה.

 

המערכת מושתתת על 4 תחומים עיקריים, כשהבסיסי ביניהם הוא היכולת לזהות רגשות. היכולת של הילד להביע רגשות גם אצלו וגם אצל הסובבים אותו, לזהות מצבים רגשיים שונים ולהבדיל בין הבעת רגשות אמתית להבעת רגשות מזויפת, להבין ביטויים רגשיים בעולם הספרות והאומנות, להבין שפת גוף והתנהגות המבטאת רגש ועוד. היכולת המפותחת ביותר במערכת האינטליגנציה הרגשית היא היכולת לווסת ולשלוט ברגשות: להתייחס או לא להתייחס לרגשות מסוימים שעולים בסיטואציות שונות, היכולת להתמודד עם רגשות מכל סוג- חיוביים ובלתי חיוביים מבלי להעצים את הרגש או להדחיק אותו וכו’.

 

התפקיד שלנו כהורים

אתם ההורים, המבוגרים האחראים לדאוג לכל צרכיו של הילד החל מהיותו תינוק- ואף עוד לפני שנולד. כאשר הלכתם כזוג מאושר לעגליס לבחור את הציוד הראשוני לתינוק, כאשר דאגתם לו בשנותיו הראשונות לתזונה מזינה, כאשר בחרתם לו את מסגרת הלימודים הטובה ביותר עבורו- כך בדיוק גם עליכם לדאוג ולפתח את היכולת הרגשית ואת האינטליגנציה הרגשית. עליכם ללמד את הילד  להביע רגשות ולהצליח לווסת אותם בהתאם לגילו. הילד מעצמו לא מבין טריגרים להתנהגויות שונות הקורות עמו ועלינו לתווך לו את העולם הרגשי.

 

3 דרכים לפתח אינטליגנציה רגשית אצל ילדים:

 

דוגמא אישית

הכי קשה ליישום- אבל הכי הכי מלמד את הילד לשלוט על רגשות מתפרצים: אנו כמבוגרים במודע או שלא במודע מעניקים לילד את הלימוד העיקרי של חייו על ידי ההתנהגות שלנו. הדבר מתבטא בכל תחומי החיים- בתזונה, בהרגלי סדר וניקיון וכן הלאה – הילד לומד מאתנו כיצד מתנהגים, מה עושים במצבים מסוימים ואיך מתנהלים בחיי היום יום מבלי שנצטרך לדבר על כך. עצם הדוגמא האישית היא הלימוד הטוב ביותר. אם כך- גם בעולם הרגשות אנו מעבירים לילד בצורה עקיפה ובלתי מודעת את יחסנו לעולם הרגשות, את האופן בו אנו שולטים על רגשות, את הדרך בה אנו מבטאים רגשות… מכאן שככל שאנו עצמינו נדע לווסת את הרגשות שלנו ולדבר עליהם בצורה פתוחה- גם הילד ילמד לעשות זאת והשפה הרגשית בבית תהיה בגישה בריאה ונכונה.

לדוג: כאשר יש סיטואציה אשר גורמת לכם אי נוחות עד כדי רצון להתפרץ- ילד שהשתולל, שכן שמעצבן וכו’ – התאפקו רגע לפני ההתפרצות. תראו לילדכם שאתם שולטים בסיטואציה ולא היא שולטת בכם. שאתם מסוגלים להתגבר על הרגש המתפרץ. נשמו עמוק, ספרו עד 10, לכו לשתות משהו- ישנם דרכים רבות להירגע מעט לפני שמגיבים…

 

שוחחו על כך

חלק מהדוגמא האישית היא לשוחח באופן פתוח על רגשותיכם – החיוביים והשליליים בבית, עם המשפחה ועם הילד. ספרו לו מה הרגשתם כשקרה לכם משהו מצער בעבודה, מה הרגשתם בזמן לחוץ, או מפחיד, או כששמעתם בשורה טובה! שתפו את בני המשפחה והילדים על הרשות, בטאו את הרגשות שלכם בצורה מושכלת ופתוחה ובכך תגרמו לשיח פתוח בנושא, וילדים ירגישו בנח לבוא ולספר לכם שהם “יצטערו נורא כשלא הסתדר” להם משהו כמו שהם רצו או הם “התרגשו מאוד כששמעו על…”

 

תיווך

מכיוון שילדים בגיל הרך ואף ילדים בוגרים יותר אינם מודעים לתהליכים פנימיים המתחוללים אצלם, לא תמיד הם יודעים להביע ולהסביר למה הם עצבניים / בוכים/ משתוללים- משום שהם לא יודעים לקשר בין סיטואציה לבין הרגש, זו ההזדמנות שלנו כהורים לתווך להם, בצורה מילולית פשוטה ותואמת גיל על המתחולל אצלם בתוך הלב: ספרו להם: “אתם קופצים על הספות ומאוד מאוד שמחים כי שמעתם שסבא וסבתא בדרך לבקר אותנו! “אתם מרוגזים נורא כי מישהו הרס לכם את המבנה היפה שבניתם…” הסבר ופישוט של הרגשות ומצבים שונים יביאו את הילד לנסות להבין בעצמו, בהזדמנויות אחרות, את המניע לפעולותיו ותחושותיו ואף להביע אותם בצורה בוגרת. ילד אשר מפותחת אצלו השפה הרגשית מסוגל לבוא להורה או לגננת בגן ולהבהיר במילים את אשר הוא מרגיש ולקבל מענה תואם לעומת ילד אשר אינו יודע להביע את אשר על ליבו ואז הוא מתנהג בצורה שאינה מובנת לסביבה.

 

העשרה

הדרך הנוספת להעשיר את האינטליגנציה הרגשית של הילד היא ע”י העשרה בזמני פנאי ואף תוך כדי פעולות מונוטוניות כגון ארוחה או נסיעה. העשרה יכולה להתבצע במגוון דרכים מעניינות ומעולות:

  • סיפורים: ישנם ספרים רבים אשר מביעים רגשות ומפתחים אינטליגנציה רגשית. ספרים אלו בדרך כלל גם מעניקים שלל עצות להבעה וויסות הרגשות שעולים בסיפור. מצאו זמן פנוי עם הילד וספרו את הסיפור, מומלץ לחזור עליו מס’ פעמים בהזדמנויות שונות כדי להטמיע את המסר בצורה טובה.
  • חוגים ותרפיות

ישנה אפשרות לקחת את הילד פעם/פעמים בשבוע לחוגים או טיפול תרפיה כגון אומנות /דרמה/ מוסיקה/טיפול בחיות וכו’ אשר מעניקים לילד הרבה מושגים חדשים מעולם האינטליגנציה הרגשית.

אתר מאובטח
שליחויות מהירות
רשת בפריסה ארצית
מחירים אטרקטיביים
מותגים מובילים
ייעוץ וליווי בתהליך הרכישה

הרשמה / התחברות

או
1